Παρένθετη Μητρότητα
Παρένθετη μητέρα είναι η γυναίκα η οποία κυοφορεί το έμβρυο που προορίζεται για ένα ζευγάρι στο οποίο η σύντροφος δεν έχει την βιολογική δυνατότητα να το κυοφορήσει
Παρένθετη μητέρα είναι η γυναίκα η οποία κυοφορεί το έμβρυο που προορίζεται για ένα ζευγάρι στο οποίο η σύντροφος δεν έχει την βιολογική δυνατότητα να το κυοφορήσει. Ο τρόπος που εφαρμόζεται, είναι η παρένθετη μητέρα να κυοφορεί έμβρυο το οποίο είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια ενός ζευγαριού ή τρίτου ανώνυμου δότη. Ο ρόλος της παρένθετης μητέρας είναι πολύ σημαντικός αλλά ξεκάθαρα διαδικαστικός – αυτός δηλαδή του να κυοφορήσει το έμβρυο χωρίς να σχετίζεται βιολογικά με αυτό.
Είναι σαφές ότι η παρένθετη μητρότητα αποτελεί μονόδρομο για τις γυναίκες που αδυνατούν για ιατρικούς λόγους να κυοφορήσουν. Αφορά ως επί το πλείστον, γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομή, έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις κα.), παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή έχουν ιστορικό πολλαπλών αποβολών, πάσχουν από συγγενή απουσία μήτρας, συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας ή έχουν πολλαπλά ινομυώματα. Η εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη για χρήση παρένθετης μήτρας.
Η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα – Νομικές προϋποθέσεις
Για να αποκτήσει ένα ζευγάρι παιδί από μια παρένθετη μητέρα στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και από τις δύο πλευρές:
Για την παρένθετη – κυοφόρο γυναίκα:
- Η παρένθετη μητέρα πρέπει να έχει ηλικία 25 έως 45 ετών
- Θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιής.
- Να έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα δικό της παιδί
- Να μην έχει υποβληθεί σε περισσότερες από δύο καισαρικές τομές.
- Να έχει υποβληθεί στις υποχρεωτικές εκ του νόμου ιατρικές εξετάσεις
- Να έχει υποβληθεί σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση
- Θα πρέπει να είναι πρόθυμη να υπογράψει το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στην ίδια και τους μελλοντικούς γονείς και να τηρήσει πλήρως τους όρους του.
- Θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του συζύγου της σε περίπτωση που είναι έγγαμη και η συγκατάθεσή του θα πρέπει να κατατεθεί εγγράφως στο δικαστήριο που θα ακολουθήσει.
- Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν δεν θα πρέπει να της ανήκουν, έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον τυχόν διεκδίκηση της μητρότητας του παιδιού που θα γεννήσει.
Για τη γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα:
- Να είναι μικρότερη των 50 ετών
- Να έχει υποβληθεί τόσο εκείνη ο σύζυγός της στις υποχρεωτικές εκ του νόμου ιατρικές εξετάσεις
- O σύζυγός της θα πρέπει να είναι σύμφωνος με την παρένθετη μητρότητα.
- Να έχει αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας που δεν της επιτρέπουν να κυοφορήσει.
- Θα πρέπει να δώσει τα ωάρια της στα πλαίσια θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν για κάποιο επιπλέον ιατρικό λόγο κρίνεται απαραίτητο, τότε μπορεί να κάνει χρήση και ωαρίων δότριας.
- Θα πρέπει μαζί με τον σύζυγό της να καλύψουν όλα τα έξοδα της παρένθετης μητέρας.
Ακόμη:
Σύμφωνα με το νόμο, η συμφωνία για κυοφορία από άλλη γυναίκα (δηλαδή της παρένθετης μητέρας), γίνεται αφιλοκερδώς και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα και για την έναρξη της διαδικασίας απαιτείται ειδική δικαστική άδεια.
Δεν συνιστούν όμως αντάλλαγμα οι εξής υποχρεώσεις από την πλευρά του ζευγαριού:
- Η καταβολή των δαπανών για την επιτέλεση των απαραίτητων εξετάσεων.
- Η καταβολή των δαπανών του συμβολαιογράφου για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
- Η αμοιβή των νομικών που θα διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.
- Τα δικαστικά παράβολα.
- Η ιατρική αξιολόγηση της παρένθετης μητέρας και του ζεύγους.
- Η ψυχολογική αξιολόγηση της παρένθετης μητέρας.
- Η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης (φάρμακα και διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης), την κυοφορία (παρακολούθηση της κύησης και εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου), τον τοκετό, τις πιθανές επιπλοκές του, την ανάγκη νοσηλείας του νεογνού σε μονάδα προώρων και τη λοχεία.
- Κάθε συνέπεια της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.
- Ένα ζευγάρι αναλαμβάνει πέρα από τα ιατρικά έξοδα της παρένθετης μητέρας και επιπλέον έξοδα, όπως αυτά της διατροφής, της διαμονής, ακόμη και της μετακίνησής της, πάντα ανάλογα με τη συμφωνία που έχει προηγηθεί. Συνεπώς, ένα ζευγάρι που επιλέγει τη λύση της παρένθετης μητρότητας, πρέπει να γνωρίζει ότι θα διαθέσει ένα συγκεκριμένο, ίσως υψηλό ποσό, για να αποκτήσει ένα βιολογικό παιδί.
Το νομικό πλαίσιο ανάμεσα στην παρένθετη μητέρα, τους γονείς και το παιδί μετά τη γέννηση:
Στην περίπτωση τέκνου που γεννήθηκε από παρένθετη κυοφόρο γυναίκα, στο ληξιαρχείο προσκομίζεται η σχετική δικαστική άδεια που δόθηκε στη γυναίκα που επιθυμεί το τέκνο, έτσι ώστε ο ληξίαρχος να την εγγράψει ως μητέρα. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό, η παρένθετη μητέρα δεν έχει πλέον λόγο.
Η παρένθετη μητρότητα στo Institute of Life:
Στη Μονάδα μας προσφέρεται εκτεταμένη συμβουλευτική σχετικά με την παρένθετη μητρότητα. Καλύπτονται όλες οι πιθανές πτυχές, από τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις έως τις εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιούν οι παρένθετες μητέρες. Επίσης προσφέρονται και οι κατάλληλες επιλογές για την ιδανική κατά περίπτωση μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης, πάντοτε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Σχετικά Θέματα
-
Δωρεά Σπέρματος
Δωρεά Σπέρματος Όταν το σπέρμα του συντρόφου δεν είναι ικανό να γονιμοποιήσει τα ωάρια και παρουσιάζει μετά από εξειδικευμένο...
-
Δωρεά Ωαρίων
Δωρεά Ωαρίων Υπάρχει ελπίδα για κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα και δεν παράγει τα δικά της ωάριαΗ...
-
Παρένθετη Μητρότητα
Παρένθετη Μητρότητα Παρένθετη μητέρα είναι η γυναίκα η οποία κυοφορεί το έμβρυο που προορίζεται για ένα ζευγάρι στο οποίο...